Бурштинівка – це традиційний поліський алкогольний напій. Настойка на дрібних каменях бурштину і духмяних травах Полісся. Використовується також в лікувальних цілях як засіб від застуди шляхом натирання.
Історія і поширення бурштинівки В народних рецептах відома з початку XX століття. Перші рецепти були записані на території Українського Полісся. На даний момент домашнє виготовлення обмежене районами, де знаходяться поклади бурштину. З 2008 року в Україні було налагоджене серійне виробництво декількох рецептів. Існують місцеві аналоги бурштинівки у Польщі та країнах Прибалтики. Закордон потрапляє в якості подарунків або сувенірів.
Назва походить від українського слова бурштин, який є центральним її інгредієнтом. Проте для заводських напоїв з такою назвою часто замість бурштину використовують бурштинову кислоту, щоб скоротити процес настоювання або й зовсім обійтись без нього (у випадку горілки).
Рецепти бурштинівки Нараховують до 12-ти різних рецептів. На даний момент із них запатентовані 3 рецепти напою з назвою "бурштинівка":
Горілка "Бурштинівка" (2008) Настоянка "Бурштнівка Українська" (2008) Горілка особлива "Бурштинівка коштовна" (2010) Бруштинівка народна Ось простий домашній рецепт, яким кожен може без зайвих складнощів скористатись сам.
Для цього нам будуть потрібні наступні інгредієнти:
дрібний бурштин - жменя міцна горілка або ректифікований спирт За бажанням для смаку можна додати щось із наступного: цукровий сироп, корицю, настойку соснових бруньок, материнки, буркуну, перстачу, дягелю.
Харчова цінність: 0 Ккал.
Приготувати все можна за 10 хвилин. А от настоювати у погрібі потрібно від 2 тижнів до утворення бурого або коричневого кольору. Це означатиме, що янтарна кислота розчинилась у спирті і напій готовий до вживання.
Разом із мациком бурштинівка є легендою поліської кухні. Думаю Вам сподобається така комбінація. Нехай смакує. З найкращими побажаннями Юрій Глодовський .