Бурштинівка – це традиційний поліський алкогольний напій. Настойка на дрібних каменях бурштину і духмяних травах Полісся. Використовується також в лікувальних цілях як засіб від застуди шляхом натирання.

Історія і поширення бурштинівки

В народних рецептах відома з початку XX століття. Перші рецепти були записані на території Українського Полісся. На даний момент домашнє виготовлення обмежене районами, де знаходяться поклади бурштину. З 2008 року в Україні було налагоджене серійне виробництво декількох рецептів. Існують місцеві аналоги бурштинівки у Польщі та країнах Прибалтики. Закордон потрапляє в якості подарунків або сувенірів.

Назва походить від українського слова бурштин, який є центральним її інгредієнтом. Проте для заводських напоїв з такою назвою часто замість бурштину використовують бурштинову кислоту, щоб скоротити процес настоювання або й зовсім обійтись без нього (у випадку горілки).

Рецепти бурштинівки

Нараховують до 12-ти різних рецептів. На даний момент із них запатентовані 3 рецепти напою з назвою "бурштинівка":

  • Горілка "Бурштинівка" (2008)
  • Настоянка "Бурштнівка Українська" (2008)
  • Горілка особлива "Бурштинівка коштовна" (2010)

Бруштинівка народна

Бурштинівка

Ось простий домашній рецепт, яким кожен може без зайвих складнощів скористатись сам.

Для цього нам будуть потрібні наступні інгредієнти:

  1. дрібний бурштин - жменя
  2. міцна горілка або ректифікований спирт

За бажанням для смаку можна додати щось із наступного: цукровий сироп, корицю, настойку соснових бруньок, материнки, буркуну, перстачу, дягелю.

Харчова цінність: 0 Ккал.

Приготувати все можна за 10 хвилин. А от настоювати у погрібі потрібно від 2 тижнів до утворення бурого або коричневого кольору. Це означатиме, що янтарна кислота розчинилась у спирті і напій готовий до вживання.

Разом із мациком бурштинівка є легендою поліської кухні. Думаю Вам сподобається така комбінація. Нехай смакує. З найкращими побажаннями .

Види бурштинівки